Jubileumsite – Pieter Maritz – 75 jaar

Tijdcapsule

In februari 1996 heeft de Pieter Maritzgroep verschillende brieven en tekeningen in een tijdcapsule gestopt voor de jeugdleden en leiding van 2021.

Helaas is door de brand van april 2009 veel uit de tijdcapsule verloren gegaan. Alle foto’s hebben de brand niet overleeft. Gelukkig zijn er nog enkele brieven en tekeningen te lezen. Het geeft een mooie inkijk in het scoutingspel van 1996. Veel is veranderd maar ook een hoop hetzelfde gebleven.

Hieronder zijn ververschillende brieven en tekeningen te zien. Wil je nou alles uit de tijdcapusle terug zien? Meld je dan aan voor de Reunie.

van de Verkenners uit 1996.

Hiernaast is een brief te zien van Elwin Staal (13 jaar) en Roy Kieft (14 jaar). 

Beide jongens hebben hun naam groot opgeschreven en de brief ondertekent. 

van de Rowanbegeleiding uit 1996.

Doorwerth, 12 Februari 1996

Beste lezer(es),

 … er alles goed is gegaan lees je op dit moment een brief uit de vorige eeuw. Vijfentwintig jaar geleden zag de Pieter Maritz Groep (heet de groep nog zo?) er vast heel anders uit. 

Wie was ik:
Hans Straus op het moment van schrijven 34 jaar oud, getrouwd en vader van een 14 maanden oude dochter Naomi. In 1986 ben ik begonnen met scouting, uiteraard bij de Pieter Maritz Groep. Twee jaar daarvoor was ik samen met mijn toenmalige vriendin (die later mijn vrouw werd) een week meegeweest naar Hardewijk, om te assisteren bij een welpenkamp. Nu, in 1996, ben ik Chief van Rowanafdeling 615, stamadviseur van de Ad Fundum stam en groepssecretaris.

Tot op heden zijn we nog steeds een groep met uitsluitend jongens jeugdleden. Wij zijn nu druk bezig om de groep en het groepsgebouw de Doolhut II uit te bereiden. De Doolhut II ligt in Ede-Noord achter de Nizo in landgoed Kernhem. De exacte plek is vast wel in de geschiedenisboekjes terug te vinden.

Rowans waren in onze tijd jeugdleden van 14 of 15 jaar tot en met 17 jaar. De rowans hadden een eigen bestuur en eigenlijk geen leiding, maar begeleiding. In principe regelen de rowans alles zelf. De begeleiding springt in wanneer het uit de hand loopt of wanneer er ideeën nodig zijn. 
Over het algemeen is het oergezellig . Bij ons is weinig verplicht.?! (alhoewel, ….. veel); Tenslotte is het op school druk genoeg en moeten we de hele dag al in het gareel lopen.

Wat moet er bij ons wel, wat mag en wat mag niet:

– We dragen tijdens opkomsten ons uniform, een brique blouse, blauwe spijkerbroek en donkerblauwe das en baret of hoed. Iedere opkomst hebben we opening bijde vlaggemast. 
De baret en hoed en das gaan na de opening al snel af. 

– in de Doolhut mag niet gerookt worden. Tijdens de opkomsten buiten alleen ……es

– Er mag op avonden beperkt gedronken worden (bier). Favoriet merk is momenteel Heineken, hiervoor was Grolsch favoriet. 

– (soft)-drugs zijn niet toegestaan. 

– Favoriet vervoersmiddel is de brommer, vooral de viertakt. Het dragen van een helm is hierbij verplicht. 

 

 We houden ons met allerlei activiteiten bezig, zoals Vol…..n, hiken lopen, ……., buksschieten, districtsfeesten bezoeken, spellen voor andere speltakken organiseren en tuin-onderhoud om extra zakgeld te verdienen voor het zomerkamp. Met het zomerkamp willen we wat verder van huis. Zo hebben we Engenland al aangedaan, Noorwegen en Denemarken bezocht en gaan we regelmatig naar Belgie en Luxemburg. …… is om ooit nog is naar IJsland te gaan. 

De begeleiding van de rowans bestaat naast de geondertekende ook nog uit Fedde Boersma en Mark Aalbers. Beiden studeren nu nog en gaan regelmatig voor hun stages naar het buitenland. 

Tot zover wat informatie over scouting, en in het bijzonder over de rowanafdeling 615 van de Pieter Maritz Groep in 1996.

een stevige linker van
Hans Straus. 

 

 

 

Tekening uit 1996.

 

Tekst:

Hallo ik ben …. Dirk-Pieter Doorn. Ik ben 11 jaar en ik word op 15 februari 12

Ik zit bij de uilen

bij Robert Henk-jan, Maikel, Frederick, Johan en Sander.

Het is best leuk. 

Maar soms is het niet leuk want dan zitten ze te klieren. 

 

 

Jubileum Badge uit 1996.

 

 

Links: 18de Wereld Jamboree Badge van de Jamboree uit 1995.

 

Rechts: Badge ter ere van het 50 jarige jubileum. 

 

 

Van de welpenleiding uit 1996.

Ede, 16 februari 1996

Beste welpenleiding,
Ik ben benieuwd of er veel is veranderd bij de welpen over 25 jaar. Ik zal jullie kort vertellen hoe het er nu ongeveer aan toe gaat. 

Op dit moment hebben we 28 welpen met 6 leiding. Ons favoriete spel is Vette Haas. Gelukkig vinden de welpen dat ook leuk. Verder is hutten bouwen zeer geliefd en uiteraard het knokken ( met de leiding) natuurlijk ontbreekt fikstoken niet in dit rijtje. 

Ook hbben we 2 tot 3 keer per jaar een weekend. Dit is altijd erg leuk. Als leiding krijg je het zwaar te verduren, want dat de welpen om a à 5 uur wakker zijn is geen uitzodnering. Meestal gaan we er om 7:30 uur ongeveer uit. maar dan heb je wat leiding die daar een beetje moeite mee hebben. Zelfs de welpen eerder loslaten heeft niet het gewenste effect. ……. gekreun kwamen ze er gelukkig wel uit. 

Aan het einde van het jaar gaan we altijd op zomerkamp dat is zeker het hoogte punt. Lekker een week met de welpen op stap en daarna hebben we een week nodig om bij te komen. We hebben altijd een thema voor de hele week. Alle welpen kome dan verkleed Dat is leuk. 
afgelopen zomerkamp hebben we bourgondisch gegeten. De Welpen kwamen in hun ridderkostuum ….. bord, mok en bestek van de ….. dan niet. Echt heel gaaf. je …..

 

 

Van de welpenleiding  uit 1996 (vervolg).

 eten met je handen. 
Ik hoop dat jullie een beeje een beeld hebben gekregen hoe het er nu bij de welpen aan toe gaat. 
Ik ben heel benieuwd hoe het over 25 jaar zl zijn.

Groetjes van:
Mang, Corine Bouwman

Ook namens de overige welpenleiding:
Sahi, Alieke Aalbers
Chil, Onno van Dam
Baloe, Jan-Willem Nuis
Hathi, Sven Hendriks Franssen
Bagheera, Erik van Harten